Los Altos Residence Receives AIA California Council Residential Award

Image for post
Image for post
Photo by Nic Lehoux

We are thrilled that the Los Altos Residence has been honored with an AIA California Council Residential Award. This single-family residence is a modernist reinterpretation of the Northern California ranch style home.

Located in an established Los Altos neighborhood, this single-family residence is a modernist reinterpretation of the Northern California ranch style home the clients desired.

Designed around an existing Japanese maple tree — a vestige of the previous landscape — the house takes full advantage of Silicon Valley’s mild climate. In the living room, a wall of sliding glass doors blurs the line between indoors and out, opening to the back patio overlooking a meadow of tall grasses. The house is composed of a central double-height living and communal space that runs parallel to the street, shielding the home from the quiet thoroughfare. This common area, which includes a modest kitchen and place for family gathering, connects two single-story volumes, each containing a variety of private and functional spaces. With views from every room, one’s eye is easily drawn outside where a linear pool and board-formed concrete garden wall, located along the eastern edge of the property, visually connects the main building to the guesthouse beyond.

The simple layout and detailing of this single-story residence, with its numerous connections to the surrounding landscape, create a home that is both calm and restful — a place for the family to enjoy for many years to come.

Written by

Designing buildings that inspire connection and wonder in every person who experiences them.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store